2013. november 29., péntek

Egy felejthetetlen év, egy felejthetetlen könyv-Sarah Dessen regényéről

             Mit tennél, ha 16 évesen megtudnád, a legjobb barátnőd terhes, méghozzá annak a srácnak a gyerekével, aki nemrég halt meg motorbalesetben? Mindamellett az anyád is folyton a nyomodban lenne, és gondoskodás címszóval erőnek erejével próbálna elválasztani a pasidtól, aki amúgy életed első nagy szerelme? Csupa nagybetűs kérdőjel, felkiáltójeles válaszokkal. Sarah Dessen Egy felejthetetlen évét olvasva az a sablonos közhely jutott eszembe, hogy hát igen. Az élet bonyolult. Függetlenül attól, hány éves vagy. Mindig jöhet egy év, amit soha nem fogsz elfelejteni.


             Természetesen Viki barátnőm születésnapi ajándéka volt a könyv, de ezidáig tartogattam, talán mert most volt üzenete a számomra. Elsőre tiniknek szóló történetnek tűnik, de ahogy belemélyedsz, rájössz, hogy sokkal több annál. Adva van két kamaszlány, egyikük igazi belevaló csaj, határozott, vagány figura, a másik kicsit visszafogottabb, édesanyja pártfogása alatt élő szende ibolya. Scarlett és Halley kiskoruk óta elválaszthatatlanok, barátságuk mégis akkor éli át igazi mélységeit, amikor Scarlett barátja, Michael váratlanul meghal egy motorbalesetben. Alig ócsudnak fel a gyászból, amikor kiderül, Scarlett a srác gyerekét hordja a szíve alatt. Hatalmas huzavona veszi kezdetét. Dacolni a szülőkkel, akik az azonnali abortuszra szavaznak, szemben Scarlettel, aki 16 éve ellenére belevágna az anyaságba. Dacolni az iskolával, ahol mindenki kinézi a leányanyákat és rejtegetni kell a domborodó pocakot. És végül dacolni az egész környzettel, mely szörnyülködő előítélettel figyeli, ahogy egy 16 éves, aki előtt ott áll az egész élet, "tönkreteszi magát". Halley, aki nevét találón egy üstökösről kapta, hihetetlen kitartással és szeretettel áll ki barátnője mellett, akinek rajta kívül nem sok szövetségese akad. A lány közben észrevétlen cseperedik fel, kinő anyja gondoskodó kotlósszárnyai alól. Betoppan életébe az első szerelem, természetesen egy örök lázadó fiú, Macon személyében, aki minden, csak nem épp nem az a srác, akinek Halley anyja örülne. Macon igazi Szívek szállodájás Jess Marino, kétes bulikba jár kétes emberekkel, és folyton keresi a bajt. Nem csoda hát, hogy Halley anyja csírájában próbálja elfojtani a kezdődő románcot, mely ennek hatására, ahogy az már lenni szokott, csak jobban lángra kap, anya lánya közt pedig egyre mélyül a szakadék.
         Halley meghozza élete első felnőtt döntéseit, Scarlett pedig eközben teljes gőzzel készül az anyaságra. És máris elrepül az az egy év, mely felejthetetlen lesz számukra, és garantáltan mindenkinek, aki kézve veszi ezt a könyvet. Zsebkendőre mindenképp szükség lesz, különösen a végén! A mindent elsöprő katarzis elmarad, van azonban helyette sok kis katarzis, amikor is ráébredsz, jé, ez már veled is megtörtént ugyanígy.  Amikor a szüleid a legjobbat akarták, Te mégis folyton ellenkeztél. Vagy amikor úgy érezted, képes lennél először lefeküdni életedben valakivel, valami mégse stimmel. Vagy amikor a legjobb barátnődnek mindenki közül ezen a Földön a Te támogatásodra volt szüksége olyasmihez, ami csakis neki fontos. Ugye ismerős? Azt hiszem, mind jártunk már Halley cipőjében. Ha nem is vagyunk üstökösök, a fény, amit magunkban hordozunk, olykor másoknak az életet jelentheti, és az így létrejött csodát sose fogjuk elfelejteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése